Az oldalról

 
Több éves hegyimentő tevékenységünk során munkánk szorosan összeforrt a természettel, a kihívásokkal és a kalanddal. Amikor időnk engedi a természetben való barangolás, a vadak megfigyelése és a vidékek, emberek közti összefüggések folyamatos keresése és felfedezése jelenti számunkra az ÉLMÉNYT. A történelmi forrásokat föllapozva folyamatosan újra felfedezzük a múlt hagyatékát, amit már gyakran csupán a könyvtárak látogatói ismernek papírról. Játszóterünk a mai Románia három történelmi régiója közöl a legpompásabb: Erdély, a Tündérkert. Kiindulópontunk az Erdély délkeleti részén található Székelyföld, mely ősidők óta a Tündérkert keleti kapuja és védőpajzsa.

A Keleti-Kárpátok természetes határt képeztek több királyság és birodalom számára, hogy csak a legnagyobbakat említsem, mint a római birodalom és az Osztrák-Magyar Monarchia. Erdély multikulturális (magyar, román, szász, cigány) összetettsége nyilvánul meg a gasztronómiájában, a rengeteg műemlékben , a tájegységenként eltérő folklórban, vallási felekezetekben és nyelvekben. Charles herceg többszöri elragadtatottságának  adott hangot intejúiban, annál is inkább, hiszen több mint 10 éve látogatja a vidékünket.
Egy svájci turista fogalmazott talán a legfrappánsabban, amikor a következőket mondta: „Svájc csupán egy PARK, ha Svájcal hasonlítjuk össze!”. Itt megtalálhatjuk a TERMÉSZETET, a KALANDOT és a KULTÚRÁT (lásd)

TERMÉSZET
hegyek, völgyek, sziklák, erdők, patakok, ásványvizek, vadvilág

KALAND
túrázás, kerékpározás, autózás, hegymászás, evezés, lovaglás

KULTÚRA
várak, templomok, parasztházak, gasztronómia, legendák, zene

Legfőbb közlekedési eszközünk az AUTÓ, de a legelementárisabb a LÁBUNK! Az autót arra használjuk, hogy megközelítsük a célpontunkat, lehet ez egy várrom, egy település, vagy egy legenda misztikus helyszíne is. Az útvonalak megválasztásánál igyekeztünk nagy ívben elkerülni a műutakat/aszfaltot  és lehetőleg földutakra/erdélyi utakra helyeztük a fő hangsúlyt. A túraútvonalak közt gyakran szerepelnek történelmi utak is, melyek különlegessége pont abban rejlik, hogy ott haladunk végig ahol egykoron a kereskedők, fuvarosok, katonák vagy éppen a betyárok és rablók. Az autó nem zárja ki a gyaloglást, a kerékpárt, sőt azt hivatott segíteni! Tiszteletben kívánjuk tartani a természetvédelmi és régészetvédelmi területeket  és nemzeti parkokat melyek területére motorizált járművekkel nem megyünk be vagy nem utazunk keresztül. Ezeket az úticélokat gyalogosan vagy kerékpárral keressük fel. Egyértelműen a KALAND KERESÉSE volt a fő szempont az útvonalak kiválasztásánál, ahol a szépet választottuk az egyszerű helyett.
Barátsággal,
Lukács Lehel