Küldetésünk

20 000 km, sivatagi környezet, tájékozódás, túlélés, mindeközben a járművek karbantartása - ezen kihívások elé áll csapatunk a Budapest-Bamakó 2013 során. Két speciálisan átépített terepjáróval indul útnak hatfős legénységünk, melyet pilóták, navigátorok, autómérnök, média- és telekommunikációs szakember, egészségügyi szakember alkotnak. Az út számos történelmi várost, a Világörökség több helyszínét is érinti, s olyan mitológiai helyeken vezet át, mint az Atlasz hegység, olyan kalandozók nyomát követi, mint Diaz vagy Vasco da Gama. Gyémánt, kakaó, kávé, elefántcsont; különleges, számunkra távoli kultúrák; ivóvízhiány, labilis belpolitikai helyzetű államok - egyszóval székelyek a tuaregek és berberek földjén.

Expedíciónk projektjében szerepel egy elképzelés miszerint hagynunk kéne magunk után valami emlékeztetőt és maradandót ottlétünkről. Afrika természeti és kulturális értékeinek feltárásában több magyar, sőt székely is méltó módon szerepet vállalt. Ellentétben viszont sok más európai néppel, mi nem vettünk részt Afrika kizsákmányolásában és pacifikálásában. Kis népünk számára Afrika mindig az ősiséghez való visszatérés és a természeti csodák varázslatos világa maradt. A fenti gondolatok hatására született meg az elképzelés, miszerint fel kellene állítsunk egy kopjafát  mint a székelység barátságának szimbólumát húszezer kilométeres utunk során olyan helyen, amely jelentős minden átutazó számára..

Utazásunkat Székelyföld szakrális helyéről, Csíksomlyóról indítanánk január 23-án, szerdán, reggel 9 órakor, ahol imában kérnénk a Szűz Mária segítségét utazásunkhoz. Az imát követően megáldatnák a kopjafákat, majd ezután támogatóinkkal közösen helyeznénk el néhány matricát a járműveken. Nagyon megtisztelő lenne, ha nem csak mint utazók, hanem mint egy közösség küldöttei járhatnánk hosszú utunkon.

Csapatunk tagjai:

Team 1

  • Lukács Lehel - pilóta, hegyimentő, 32 éves
  • Kastal László - navigátor, hegyimentő, 43 éves
  • Benedek Tibor - autómérnök, 29 éves

Team 2

  • Sándor Pongrácz - pilóta, koordinátor, 45 éves
  • Páll László - navigátor, 45 éves
  • Zsigmond Attila - operatőr és kommunikációs szakember, 37 éves